неделя, 17 април 2011 г.

Що е приказкотерапия?

Тъй като ми се струва, че малко сме запознати по темата, превеждам откъс от доклад по един уъркшоп по темата. В интерес на истината по този модел експериментирам и аз. Е, не мога да съумея да предвидя финалите и решенията... Ако не ги оставя да ме изненадат, ми се губи вкуса - какво да се прави. :)

Модел за писане на терапевтични приказки
Метафора
Път
Решение


Когато пишете терапевтични приказки, трябва внимателно да подберете метафора, която да отговаря на нуждата. Те не трябва да морализират или да вменяват вина, а да ОТРАЗЯВАТ това, което се случва и по "пътя" на героите да предоставят приемливо средство за справяне с проблема или вариант на бъдещо решение. Преди всичко е необходимо първо да се разработи решението - ако то не е ясно, то тогава няма да се знае в каква посока да се работи.
Метафорите се намират най-лесно от детето или ситуацията, напр. ако се използва любимото животно или играчка на детето; ако се взимат елементи от естествената среда - но няма правило за това. Историите не се разбират много с правилата!
В крайна сметка пътят е толкова важна съставка, колкото е и решението, тъй като пътят спомага за натрупване на напрежението в историята - за 3-4 годишно дете пътят може да е съвсем простичък. Може да се използва повторение на изживяното, песен или рима в историята. За по-голямо дете пътят трябва да е по-сложен и да включва няколко обрата и задачи по пътя на търсенето.

Скоро ще преведа и примери от същия уъркшоп :)
www.podarimiprikazka.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар