събота, 28 май 2011 г.

Уъркшоп за разказване на приказки - отивам да се уча!

Разказването на приказки – удоволствие и професия

На 31 май 2011 г., Институт Сервантес-София ще се превърне в средище на разказвачи на приказки. Водещите Силвия Маскарай и Моника Ботеля от испанската трупа „Следобедни приказки” ще запознаят публиката с професията разказвач на детски приказки. Посредством теория и практически занимания те ще въвлекат присъстващите в света на измислиците, ще споделят различни техники за разказване, ще анализират приказки. Мини работилницата, озаглавен „Как да разкажа тази приказка?” започва в 18.00 ч. и е насочена към актьори, преподаватели и родители. В нея може да се включи и всеки, който се интересува от професията на разказвача на приказки.
В Деня на детето 1 юни, от 10 ч. , гостите от Испания ще представят на публиката в зоологическата градина в София адаптация по едноименната приказка на Ана Мария Матуте „Страната на черната дъска”. В тази приказка, също като в „Алиса в огледалния свят”, героите преминават през чудния свят на оживели букви и цифри, за да спасят една изчезнала принцеса...
Приказките и други измислици, които се предават устно, се споделят във всяка култура и страна като средство за забавление, обучение, опазване на културата, на знанието и на ценностите. Основните елементи на това изкуство са сюжетът и героите, а също така и гледната точка на майстора-разказвач. Първите данни за разказвачи датират от времето на племената и племенните общности. Историите се използват, за да се сподели едно послание, да се даде магическо обяснение. Те ни служат, за да забавляват, за да критикуват или за да се намерят решения на конфликти. Изкуството на разказването е част от традицията на устното общуване на всеки народ.
Събитието е с осигурен превод от испански на български език.
Очакваме ви!
Меглена Мишева - координатор "Културни прояви"
cultsof@cervantes.es

Елена Мошолова - PR
cervantes.press@gmail.com

Институт Сервантес-София
Tel.: 02 810 45 00
ул. "Съборна" 1, София 1000
http://sofia.cervantes.es


www.podarimiprikazka.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар